(Ne)farmárska reštaurácia

Farma. Slovo, ktoré vo mne evokuje vidiek, slamu, kravy  ale hlavne domácu, chutnú babičkinu kuchyňu. Nemal som to šťastie žiť na skutočnej farme, tak som si túto atmosféru chcel navodiť aspoň vo farmárskej reštaurácii v centre mesta pod Zoborm. Koncept je zamýšľaný veľmi pekne. Z vlastnej malej farmičky či záhradky na tanier Nitranov. Vždy som bol zástancom a podporovateľom týchto myšlienok a gastronomických, na Slovensku stále ešte batoliacich sa, pokusov o poctivú gastronómiu. Tešil som sa až sa konečne dostanem na obed tohto zariadenia spoločného stravovania(troška učebnicového žargónu). Nastalo však u mňa sklamanie. Myšlienka dobrá, jej realizácia už je horšia. Obedové menuje je síce zostavené vcelku vkusne. Trocha slovenskej klasiky v podobe pečeného kolienka a troška prežitku v podobe zapečených pŕs s ananásom(u nás bežný farmársky produkt). Ale páni v kuchyni asi radi zapekajú pretože niečo zapečené(broskyne, ananásy a pod.) nechýba na lístku nikdy. Dnes ma však zaujala galantína, keďže je to pomerne náročná vec na prípravu oproti ostatným obedovým jedlám v našich pohostinstvách. Bol som rozhodnutý si ju dať. Avšak po bližšom rozbore celého jedla s čašníkom ma odradila sterilizovaná šošovica v šaláte, ktorý s ňou podávali. Mal som naozaj chuť  na niečo farmárske a nie na niečo fabrické. Zavarenú šošovicu z plechovky si môžem dať aj doma. Voľba preto padla na hovädzie s kôprovou omáčkou a knedľou. Pred hlavným chodom prišla na stôl polievka. Zeleninová s niečím ako melence len trošku inak nazvané. Efekt však rovnaký. Chuť polievky neurazila ale jej vzhľad bol pre mňa opäť raz sklamaním. Tá mrkva nepôsobila teda vôbec ale vôbec farmársky(teda pokiaľ kuchár nemá záľubu krájať mrkvu vlnovkovým nožíkom ako u McCaina) a ešte ku tomu všetko do mŕtva rozvarené. Čo už. Polievka sa nevydarila. Kým som však stihol zjesť aspoň pár lyžíc pristálo mi na stole jedlo. Prsia s ananásom.  Tak som pekne zavolal slečnu naspäť, nie však v zlom, iba som jej chcel povedať, že sa asi pomýlila a malo to ísť na iný stôl. Tá si tanier odniesla, ale za chvíľu bola naspäť  s tým istým tanierom v ruke. Vraj som si to objednal. Bola však milá a po malej diskusii a skontrolovaní si objednávky v počítači zistila, že niekde nastala chyba. Potom už na mojom stole konečne pristálo to správne jedlo. Keď som ho však ochutnal bol som tak trocha sklamaný. Opäť. Bolo to vlažné. Pravdepodobne vinou toho, že sa pomýlili objednávky a chvíľu si postálo v kuchyni. S teplotou som ja bol však v pohode, niekto iný by im ho však asi vrátil. Nemusím to mať horúce, ja to zjem aj takto. Aspoň nemusím čakať. Čo ma však mrzelo bola chuť omáčky a knedľa. Po chuti kôpru ani stopy. Keby som ho tam nevidel plávať, tak ani neuverím, že tam je. A tá knedľa. Verím, že keď jedlo postojí tak ochladne, ale aby uschlo tak, že si porežete ďasná to sa mi nejako nezdá. Nezdala sa mi však ani kvalita. Mám pocit, že Tesco rules. Škoda toho.

Jediné, čo mi  v tejto reštaurácii pripomínalo farmu bol ten organizovaný chaos, čo tam vládne medzi personálom, pretože reštaurácia od pohľadu vôbec nepôsobí ako farmárska, jedlo má od farmy ďaleko a o nacenení a kalkuláciach mám tiež pochybnosti(preto asi tie lacnejšie doplnky v jedlách). Reštaurácia má vraj svoj názov odvodený od latinského slova pre mak. Podľa webovej stánky  je typickým znakom vidieka. Mne však príde na um iná spojitosť s makom. Je ich ako maku. Bohužiaľ, ale aj táto reštaurácia zapadne do šedého priemeru slovenskej (ne)gastronómie.

 

Pálffy sa musí v hrobe obracať. . .

10.07.2012

Tento článok je mojím osobným dojmom. Nechcem nikoho uraziť ani kaziť dobré meno spomínanej reštaurácie. Dnes som mal v práci deň voľna, tak sme sa s priateľkou rozhodli ísť na malý výlet do Bojníc. Zoo a zámok ako vždy krásny. Ale po dlhej exkurzii a prechodenom dni sme zostali samozrejme hladní. Hľadali sme kde sa najesť a do oka nám padla reštaurácia [...]

Vypražené do zlatista. .. .

08.07.2012

Už niekoľko rokov pracujem v stravovacích službách, konkrétne v reštauráciach a hoteloch. A počas týchto rokov som si všimol aká je slovenská gastronómia zaostalá. Nie preto, že by sme na Slovensku nemali kvalitných kuchárov. Skôr je to pre obmedzenosť a neochotu učiť sa a skúšať niečo nové. Ale opäť nie zo strany kuchárov, ale zo strany zákazníka. Vraví sa , že [...]

Giasu my friend. ..

25.05.2012

Tí, ktorí sme navštívili Cyprus, alebo ako ho s obľubou nazývajú cestovné kancelárie “ Afroditin ostrov“, sme boli určite spočiatku nadšení. Počasie bolo okúzlujúce. Tridsať stupňov v noci, štyridsať cez deň. A to je len môj skromný odhad. Na dovolenku krajina ako stvorená. Ale, čo pre život? Strávil som na Cypre dokopy jedenásť mesiacov. Boli to mesiace [...]

Nemecko Sasko letisko aktivisti klimatickí uzatvorenie, Last Generation

Aktivisti zo skupiny Letzte Generation musia zaplatiť odškodné 400.000 eur za blokádu letiska

25.11.2025 22:50

Aktivisti - štyri ženy a šesť mužov vo veku od 19 do 63 rokov - pred viac ako dvoma rokmi prestrihli plot okolo letiska a prenikli do jeho areálu.

Nigéria únos školáčky dievča útek návrat

Všetkých 24 unesených školáčok z minulého týždňa sa podarilo zachrániť

25.11.2025 22:46

Dievčatá uniesli neznámi ozbrojenci z dievčenskej internátnej školy v štáte Kebbi v severozápadnej Nigérii.

Vučič

Vučič varuje: Pre Srbsko nastanú kritické dni. Dôvodom sú americké sankcie na ruské ropné spoločnosti

25.11.2025 22:25

Hrozí zvýšenie cien pohonných hmôt. Sankcie by mohli zasiahnuť aj platobný systém.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 4
Celková čítanosť: 6561x
Priemerná čítanosť článkov: 1640x

Autor blogu

Kategórie