Vypražené do zlatista. .. .

Už niekoľko rokov pracujem v stravovacích službách, konkrétne v reštauráciach a hoteloch. A počas týchto rokov som si všimol aká je slovenská gastronómia zaostalá. Nie preto, že by sme na Slovensku nemali kvalitných kuchárov. Skôr je to pre obmedzenosť a neochotu učiť sa a skúšať niečo nové. Ale opäť nie zo strany kuchárov, ale zo strany zákazníka. Vraví sa , že náš zákazník, náš pán. Ale nemyslím si, že je to niekedy na mieste. Posledných pár mesiacov pracujem v reštaurácii, aká v našom malom (gastronomicky mega zaostalom) meste doteraz nebola. Nepodávame klasické jedlá. Teda klasické pre našich ctených zákazníkov- rezne, gordon blue(ako to oni nazývajú),pizzu, kuracie a bravčové na prírodno a samozrejme všetko poctivo zamrazené. Preto som sa už pár krát stretol s tým, že mi zákazník dokonca vynadal, že prečo tam nemáme niečo pre obyčajných ľudí. Tak som sa teda spýtal, aký je to obyčajný človek. Vraj ako on, chlap čo sa potrebuje dobre najesť. Lenže slovenská predstava dobrého jedla nie je o kvalitnej surovine, ale o enormnom množstve jedla na tanieri. A najlepšie vypraženého a s poriadnou kopou „zemákov“. Vtedy sa cítim až zahanbený, že žijem v meste plnom obmedzencov, ktorý nepoznajú dobré jedlo a o nápojoch ani nehovorím. Tu sa naskýta otázka prečo je to tak?  Je to o ozajstnej obmedzenosti? Nedostatku informácií? Podľa mňa za tento problém môžu na jednej strane sami ľudia tým, že sa nezaujímajú o nič, čo sa gastronómie týka a na druhej strane je tu neschopnosť majiteľov a prevádzkovateľov  reštaurácií naučiť svojho zákazníka, ukázať mu niečo nové, informovať ho. A keď sa tieto dva prúdy problémov spoja do jedného dostaneme klasického obmedzeného slovenského zákazníka, ktorý by od pondelka do piatku na obedné menu jedol iba rezeň so zemiakmi, pil pivo a slávne(aj keď neexistujúce) presso. Preto týtmo článkom apelujem na vás, milí čítajúci, vzdelávajte sa v gastronómii, veď v konečnom dôsledku to pomôže vám samotným. A vy milí prevádzkovatelia, školte svoj personál, ale hlavne školte SEBA. Pretože zmena musí prísť z vedenia a od ľudí kompetentých.

(Ne)farmárska reštaurácia

10.06.2013

Farma. Slovo, ktoré vo mne evokuje vidiek, slamu, kravy ale hlavne domácu, chutnú babičkinu kuchyňu. Nemal som to šťastie žiť na skutočnej farme, tak som si túto atmosféru chcel navodiť aspoň vo farmárskej reštaurácii v centre mesta pod Zoborm. Koncept je zamýšľaný veľmi pekne. Z vlastnej malej farmičky či záhradky na tanier Nitranov. Vždy som bol zástancom [...]

Pálffy sa musí v hrobe obracať. . .

10.07.2012

Tento článok je mojím osobným dojmom. Nechcem nikoho uraziť ani kaziť dobré meno spomínanej reštaurácie. Dnes som mal v práci deň voľna, tak sme sa s priateľkou rozhodli ísť na malý výlet do Bojníc. Zoo a zámok ako vždy krásny. Ale po dlhej exkurzii a prechodenom dni sme zostali samozrejme hladní. Hľadali sme kde sa najesť a do oka nám padla reštaurácia [...]

Giasu my friend. ..

25.05.2012

Tí, ktorí sme navštívili Cyprus, alebo ako ho s obľubou nazývajú cestovné kancelárie “ Afroditin ostrov“, sme boli určite spočiatku nadšení. Počasie bolo okúzlujúce. Tridsať stupňov v noci, štyridsať cez deň. A to je len môj skromný odhad. Na dovolenku krajina ako stvorená. Ale, čo pre život? Strávil som na Cypre dokopy jedenásť mesiacov. Boli to mesiace [...]

Irán, Izrael, Tel Aviv

ONLINE: Médiá: Trump sa stále viac prikláňa k úderu na Irán. USA do piatku uzavrú svoje veľvyslanectvo v Jeruzaleme

18.06.2025 05:15

Zdroje amerických médií tvrdia, že americký prezident Donald Trump je čoraz viac naklonený priamemu americkému zapojeniu do izraelských úderov na Irán.

vrch, Polom, mReportér

Takto vyzerá mohutný vrch Slovenska dnes. Počas 2. svetovej vojny sa tu viedli urputné boje

18.06.2025 05:00

Zábery zachytila mReportérka Janka Chovanová.

Milan Mazurek a Tomáš Zdechovský na ta3

Vášnivá debata. Mazurek: Tvrdil, že Slováci sú neschopní. Zdechovský: Žijete v inom vesmíre. Ak sa vám EÚ nepáči, vypadnite

17.06.2025 21:55

Europoslanci Tomáš Zdechovský (ČR) a Milan Mazurek (SR) sa pochytili v debate na ta3.

bytovka, Žiar nad Hronom

Ľudí v 10-poschodovej bytovke evakuovali v krátkom čase až dvakrát. Hovoria o nebezpečnom podpaľačovi

17.06.2025 21:10

Hororové chvíle zažili obyvatelia výškovej budovy v Žiari nad Hronom. Z ohnivého pekla museli opakovane utekať nočnou hodinou.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 4
Celková čítanosť: 6360x
Priemerná čítanosť článkov: 1590x

Autor blogu

Kategórie