Vypražené do zlatista. .. .

Už niekoľko rokov pracujem v stravovacích službách, konkrétne v reštauráciach a hoteloch. A počas týchto rokov som si všimol aká je slovenská gastronómia zaostalá. Nie preto, že by sme na Slovensku nemali kvalitných kuchárov. Skôr je to pre obmedzenosť a neochotu učiť sa a skúšať niečo nové. Ale opäť nie zo strany kuchárov, ale zo strany zákazníka. Vraví sa , že náš zákazník, náš pán. Ale nemyslím si, že je to niekedy na mieste. Posledných pár mesiacov pracujem v reštaurácii, aká v našom malom (gastronomicky mega zaostalom) meste doteraz nebola. Nepodávame klasické jedlá. Teda klasické pre našich ctených zákazníkov- rezne, gordon blue(ako to oni nazývajú),pizzu, kuracie a bravčové na prírodno a samozrejme všetko poctivo zamrazené. Preto som sa už pár krát stretol s tým, že mi zákazník dokonca vynadal, že prečo tam nemáme niečo pre obyčajných ľudí. Tak som sa teda spýtal, aký je to obyčajný človek. Vraj ako on, chlap čo sa potrebuje dobre najesť. Lenže slovenská predstava dobrého jedla nie je o kvalitnej surovine, ale o enormnom množstve jedla na tanieri. A najlepšie vypraženého a s poriadnou kopou „zemákov“. Vtedy sa cítim až zahanbený, že žijem v meste plnom obmedzencov, ktorý nepoznajú dobré jedlo a o nápojoch ani nehovorím. Tu sa naskýta otázka prečo je to tak?  Je to o ozajstnej obmedzenosti? Nedostatku informácií? Podľa mňa za tento problém môžu na jednej strane sami ľudia tým, že sa nezaujímajú o nič, čo sa gastronómie týka a na druhej strane je tu neschopnosť majiteľov a prevádzkovateľov  reštaurácií naučiť svojho zákazníka, ukázať mu niečo nové, informovať ho. A keď sa tieto dva prúdy problémov spoja do jedného dostaneme klasického obmedzeného slovenského zákazníka, ktorý by od pondelka do piatku na obedné menu jedol iba rezeň so zemiakmi, pil pivo a slávne(aj keď neexistujúce) presso. Preto týtmo článkom apelujem na vás, milí čítajúci, vzdelávajte sa v gastronómii, veď v konečnom dôsledku to pomôže vám samotným. A vy milí prevádzkovatelia, školte svoj personál, ale hlavne školte SEBA. Pretože zmena musí prísť z vedenia a od ľudí kompetentých.

(Ne)farmárska reštaurácia

10.06.2013

Farma. Slovo, ktoré vo mne evokuje vidiek, slamu, kravy ale hlavne domácu, chutnú babičkinu kuchyňu. Nemal som to šťastie žiť na skutočnej farme, tak som si túto atmosféru chcel navodiť aspoň vo farmárskej reštaurácii v centre mesta pod Zoborm. Koncept je zamýšľaný veľmi pekne. Z vlastnej malej farmičky či záhradky na tanier Nitranov. Vždy som bol zástancom [...]

Pálffy sa musí v hrobe obracať. . .

10.07.2012

Tento článok je mojím osobným dojmom. Nechcem nikoho uraziť ani kaziť dobré meno spomínanej reštaurácie. Dnes som mal v práci deň voľna, tak sme sa s priateľkou rozhodli ísť na malý výlet do Bojníc. Zoo a zámok ako vždy krásny. Ale po dlhej exkurzii a prechodenom dni sme zostali samozrejme hladní. Hľadali sme kde sa najesť a do oka nám padla reštaurácia [...]

Giasu my friend. ..

25.05.2012

Tí, ktorí sme navštívili Cyprus, alebo ako ho s obľubou nazývajú cestovné kancelárie “ Afroditin ostrov“, sme boli určite spočiatku nadšení. Počasie bolo okúzlujúce. Tridsať stupňov v noci, štyridsať cez deň. A to je len môj skromný odhad. Na dovolenku krajina ako stvorená. Ale, čo pre život? Strávil som na Cypre dokopy jedenásť mesiacov. Boli to mesiace [...]

Nemecko Sasko letisko aktivisti klimatickí uzatvorenie, Last Generation

Aktivisti zo skupiny Letzte Generation musia zaplatiť odškodné 400.000 eur za blokádu letiska

25.11.2025 22:50

Aktivisti - štyri ženy a šesť mužov vo veku od 19 do 63 rokov - pred viac ako dvoma rokmi prestrihli plot okolo letiska a prenikli do jeho areálu.

Nigéria únos školáčky dievča útek návrat

Všetkých 24 unesených školáčok z minulého týždňa sa podarilo zachrániť

25.11.2025 22:46

Dievčatá uniesli neznámi ozbrojenci z dievčenskej internátnej školy v štáte Kebbi v severozápadnej Nigérii.

Vučič

Vučič varuje: Pre Srbsko nastanú kritické dni. Dôvodom sú americké sankcie na ruské ropné spoločnosti

25.11.2025 22:25

Hrozí zvýšenie cien pohonných hmôt. Sankcie by mohli zasiahnuť aj platobný systém.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 4
Celková čítanosť: 6561x
Priemerná čítanosť článkov: 1640x

Autor blogu

Kategórie