Založ si blog

Vypražené do zlatista. .. .

Už niekoľko rokov pracujem v stravovacích službách, konkrétne v reštauráciach a hoteloch. A počas týchto rokov som si všimol aká je slovenská gastronómia zaostalá. Nie preto, že by sme na Slovensku nemali kvalitných kuchárov. Skôr je to pre obmedzenosť a neochotu učiť sa a skúšať niečo nové. Ale opäť nie zo strany kuchárov, ale zo strany zákazníka. Vraví sa , že náš zákazník, náš pán. Ale nemyslím si, že je to niekedy na mieste. Posledných pár mesiacov pracujem v reštaurácii, aká v našom malom (gastronomicky mega zaostalom) meste doteraz nebola. Nepodávame klasické jedlá. Teda klasické pre našich ctených zákazníkov- rezne, gordon blue(ako to oni nazývajú),pizzu, kuracie a bravčové na prírodno a samozrejme všetko poctivo zamrazené. Preto som sa už pár krát stretol s tým, že mi zákazník dokonca vynadal, že prečo tam nemáme niečo pre obyčajných ľudí. Tak som sa teda spýtal, aký je to obyčajný človek. Vraj ako on, chlap čo sa potrebuje dobre najesť. Lenže slovenská predstava dobrého jedla nie je o kvalitnej surovine, ale o enormnom množstve jedla na tanieri. A najlepšie vypraženého a s poriadnou kopou “zemákov”. Vtedy sa cítim až zahanbený, že žijem v meste plnom obmedzencov, ktorý nepoznajú dobré jedlo a o nápojoch ani nehovorím. Tu sa naskýta otázka prečo je to tak?  Je to o ozajstnej obmedzenosti? Nedostatku informácií? Podľa mňa za tento problém môžu na jednej strane sami ľudia tým, že sa nezaujímajú o nič, čo sa gastronómie týka a na druhej strane je tu neschopnosť majiteľov a prevádzkovateľov  reštaurácií naučiť svojho zákazníka, ukázať mu niečo nové, informovať ho. A keď sa tieto dva prúdy problémov spoja do jedného dostaneme klasického obmedzeného slovenského zákazníka, ktorý by od pondelka do piatku na obedné menu jedol iba rezeň so zemiakmi, pil pivo a slávne(aj keď neexistujúce) presso. Preto týtmo článkom apelujem na vás, milí čítajúci, vzdelávajte sa v gastronómii, veď v konečnom dôsledku to pomôže vám samotným. A vy milí prevádzkovatelia, školte svoj personál, ale hlavne školte SEBA. Pretože zmena musí prísť z vedenia a od ľudí kompetentých.

(Ne)farmárska reštaurácia

10.06.2013

Farma. Slovo, ktoré vo mne evokuje vidiek, slamu, kravy ale hlavne domácu, chutnú babičkinu kuchyňu. Nemal som to šťastie žiť na skutočnej farme, tak som si túto atmosféru chcel navodiť aspoň viac »

Pálffy sa musí v hrobe obracať. . .

10.07.2012

Tento článok je mojím osobným dojmom. Nechcem nikoho uraziť ani kaziť dobré meno spomínanej reštaurácie. Dnes som mal v práci deň voľna, tak sme sa s priateľkou rozhodli ísť na malý viac »

Giasu my friend. ..

25.05.2012

Tí, ktorí sme navštívili Cyprus, alebo ako ho s obľubou nazývajú cestovné kancelárie " Afroditin ostrov", sme boli určite spočiatku nadšení. Počasie bolo okúzlujúce. Tridsať stupňov v viac »

Wilders

Člena Wildersovej ochranky zadržali za únik tajných informácií

22.02.2017 17:59

Holandská polícia zadržala príslušníka bezpečnostného tímu zodpovedného za ochranu protiislamsky orientovaného zákonodarcu Geerta Wildersa.

najvyssi sud

Najvyšší súd potvrdil tresty 25 rokov za úkladnú vraždu

22.02.2017 16:29

Najvyšší súd SR dnes na verejnom zasadnutí zamietol odvolania dvoch obžalovaných v kauze vraždy Viliama Andrášika z roku 2007.

Dolár, libra, jen, mena, peniaze

Obchodovanie s cudzími menami je rizikové, upozorňuje NBS

22.02.2017 16:22

Obchodovanie s cudzou menou je vysoko rizikové a môže znamenať významné finančné straty. Upozorňuje na to NBS.

Merkelová, Dachau

Ukradnutá brána s nápisom Arbeit macht frei je späť v Dachau

22.02.2017 16:20

Do bývalého nacistického koncentračného tábora Dachau sa v stredu po viac ako dvoch rokoch vrátila vstupná brána s nápisom Arbeit macht frei (Práca oslobodzuje).

Štatistiky blogu

Počet článkov: 4
Celková čítanosť: 3789x
Priemerná čítanosť článkov: 947x

Autor blogu

Kategórie