Založ si blog

Vypražené do zlatista. .. .

Už niekoľko rokov pracujem v stravovacích službách, konkrétne v reštauráciach a hoteloch. A počas týchto rokov som si všimol aká je slovenská gastronómia zaostalá. Nie preto, že by sme na Slovensku nemali kvalitných kuchárov. Skôr je to pre obmedzenosť a neochotu učiť sa a skúšať niečo nové. Ale opäť nie zo strany kuchárov, ale zo strany zákazníka. Vraví sa , že náš zákazník, náš pán. Ale nemyslím si, že je to niekedy na mieste. Posledných pár mesiacov pracujem v reštaurácii, aká v našom malom (gastronomicky mega zaostalom) meste doteraz nebola. Nepodávame klasické jedlá. Teda klasické pre našich ctených zákazníkov- rezne, gordon blue(ako to oni nazývajú),pizzu, kuracie a bravčové na prírodno a samozrejme všetko poctivo zamrazené. Preto som sa už pár krát stretol s tým, že mi zákazník dokonca vynadal, že prečo tam nemáme niečo pre obyčajných ľudí. Tak som sa teda spýtal, aký je to obyčajný človek. Vraj ako on, chlap čo sa potrebuje dobre najesť. Lenže slovenská predstava dobrého jedla nie je o kvalitnej surovine, ale o enormnom množstve jedla na tanieri. A najlepšie vypraženého a s poriadnou kopou “zemákov”. Vtedy sa cítim až zahanbený, že žijem v meste plnom obmedzencov, ktorý nepoznajú dobré jedlo a o nápojoch ani nehovorím. Tu sa naskýta otázka prečo je to tak?  Je to o ozajstnej obmedzenosti? Nedostatku informácií? Podľa mňa za tento problém môžu na jednej strane sami ľudia tým, že sa nezaujímajú o nič, čo sa gastronómie týka a na druhej strane je tu neschopnosť majiteľov a prevádzkovateľov  reštaurácií naučiť svojho zákazníka, ukázať mu niečo nové, informovať ho. A keď sa tieto dva prúdy problémov spoja do jedného dostaneme klasického obmedzeného slovenského zákazníka, ktorý by od pondelka do piatku na obedné menu jedol iba rezeň so zemiakmi, pil pivo a slávne(aj keď neexistujúce) presso. Preto týtmo článkom apelujem na vás, milí čítajúci, vzdelávajte sa v gastronómii, veď v konečnom dôsledku to pomôže vám samotným. A vy milí prevádzkovatelia, školte svoj personál, ale hlavne školte SEBA. Pretože zmena musí prísť z vedenia a od ľudí kompetentých.

(Ne)farmárska reštaurácia

10.06.2013

Farma. Slovo, ktoré vo mne evokuje vidiek, slamu, kravy ale hlavne domácu, chutnú babičkinu kuchyňu. Nemal som to šťastie žiť na skutočnej farme, tak som si túto atmosféru chcel navodiť aspoň viac »

Pálffy sa musí v hrobe obracať. . .

10.07.2012

Tento článok je mojím osobným dojmom. Nechcem nikoho uraziť ani kaziť dobré meno spomínanej reštaurácie. Dnes som mal v práci deň voľna, tak sme sa s priateľkou rozhodli ísť na malý viac »

Giasu my friend. ..

25.05.2012

Tí, ktorí sme navštívili Cyprus, alebo ako ho s obľubou nazývajú cestovné kancelárie " Afroditin ostrov", sme boli určite spočiatku nadšení. Počasie bolo okúzlujúce. Tridsať stupňov v viac »

Veľká Británia, Londýn, Big Ben, parlament, Westminsterský most

Britský parlament sa stal terčom kybernetického útoku

24.06.2017 19:07

Britský parlament sa stal terčom kybernetického útoku. Niekto sa pokúsil vniknúť do osobných účtov, informoval BBC zdroj z Dolnej snemovne.

počasie, horúčava, leto, teplomer

V Texase sa deti udusili v aute, matka ich tam nechala za trest

24.06.2017 19:00

Žena z amerického Texasu, ktorej dve malé deti sa udusili v aute počas horúčav na konci mája, ich vo vozidle nenechala nedopatrením, ale naschvál.

volkswagen,  protest, štrajk,

Smolinský: Rokovania odborov s Volkswagenom smerujú k dohode

24.06.2017 15:28, aktualizované: 16:40

Sobotňajšie rokovanie Moderných odborov Volkswagen s vedením firmy neskončili úspechom. Ako uviedol šéf odborov Zoroslav Smolinský, budú pokračovať a "smerujú k dohode".

fico

Slovensko chce liekovú agentúru, podľa Fica tak pribudne asi tisíc pracovných miest

24.06.2017 14:04

Premiestnenie Európskej liekovej agentúry z Veľkej Británie na Slovensko by znamenalo vznik nových pracovných miest. Uviedol to premiér Robert Fico.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 4
Celková čítanosť: 3867x
Priemerná čítanosť článkov: 967x

Autor blogu

Kategórie