Založ si blog

Vypražené do zlatista. .. .

Už niekoľko rokov pracujem v stravovacích službách, konkrétne v reštauráciach a hoteloch. A počas týchto rokov som si všimol aká je slovenská gastronómia zaostalá. Nie preto, že by sme na Slovensku nemali kvalitných kuchárov. Skôr je to pre obmedzenosť a neochotu učiť sa a skúšať niečo nové. Ale opäť nie zo strany kuchárov, ale zo strany zákazníka. Vraví sa , že náš zákazník, náš pán. Ale nemyslím si, že je to niekedy na mieste. Posledných pár mesiacov pracujem v reštaurácii, aká v našom malom (gastronomicky mega zaostalom) meste doteraz nebola. Nepodávame klasické jedlá. Teda klasické pre našich ctených zákazníkov- rezne, gordon blue(ako to oni nazývajú),pizzu, kuracie a bravčové na prírodno a samozrejme všetko poctivo zamrazené. Preto som sa už pár krát stretol s tým, že mi zákazník dokonca vynadal, že prečo tam nemáme niečo pre obyčajných ľudí. Tak som sa teda spýtal, aký je to obyčajný človek. Vraj ako on, chlap čo sa potrebuje dobre najesť. Lenže slovenská predstava dobrého jedla nie je o kvalitnej surovine, ale o enormnom množstve jedla na tanieri. A najlepšie vypraženého a s poriadnou kopou “zemákov”. Vtedy sa cítim až zahanbený, že žijem v meste plnom obmedzencov, ktorý nepoznajú dobré jedlo a o nápojoch ani nehovorím. Tu sa naskýta otázka prečo je to tak?  Je to o ozajstnej obmedzenosti? Nedostatku informácií? Podľa mňa za tento problém môžu na jednej strane sami ľudia tým, že sa nezaujímajú o nič, čo sa gastronómie týka a na druhej strane je tu neschopnosť majiteľov a prevádzkovateľov  reštaurácií naučiť svojho zákazníka, ukázať mu niečo nové, informovať ho. A keď sa tieto dva prúdy problémov spoja do jedného dostaneme klasického obmedzeného slovenského zákazníka, ktorý by od pondelka do piatku na obedné menu jedol iba rezeň so zemiakmi, pil pivo a slávne(aj keď neexistujúce) presso. Preto týtmo článkom apelujem na vás, milí čítajúci, vzdelávajte sa v gastronómii, veď v konečnom dôsledku to pomôže vám samotným. A vy milí prevádzkovatelia, školte svoj personál, ale hlavne školte SEBA. Pretože zmena musí prísť z vedenia a od ľudí kompetentých.

(Ne)farmárska reštaurácia

10.06.2013

Farma. Slovo, ktoré vo mne evokuje vidiek, slamu, kravy ale hlavne domácu, chutnú babičkinu kuchyňu. Nemal som to šťastie žiť na skutočnej farme, tak som si túto atmosféru chcel navodiť aspoň viac »

Pálffy sa musí v hrobe obracať. . .

10.07.2012

Tento článok je mojím osobným dojmom. Nechcem nikoho uraziť ani kaziť dobré meno spomínanej reštaurácie. Dnes som mal v práci deň voľna, tak sme sa s priateľkou rozhodli ísť na malý viac »

Giasu my friend. ..

25.05.2012

Tí, ktorí sme navštívili Cyprus, alebo ako ho s obľubou nazývajú cestovné kancelárie " Afroditin ostrov", sme boli určite spočiatku nadšení. Počasie bolo okúzlujúce. Tridsať stupňov v viac »

Anatolij Antonov

Novým veľvyslancom Ruska v USA je Anatolij Antonov

21.08.2017 17:26

Doterajšieho námestníka ministra zahraničných vecí Antonova označujú za zástancu tvrdej línie vo vzťahoch k USA.

Pavol Frešo, SDKÚ

Frešo sa zaťal: Križovatka Triblavina musí byť s kolektormi

21.08.2017 17:21

Bratislavský samosprávny kraj má zamietavé stanovisko k zmene stavby pred dokončením v prípade výstavby križovatky Triblavina na diaľnici D1.

ohen, rostov na done, rostov, rusko, poziar

Požiar v Rostove na Done zasiahol 25 domov

21.08.2017 17:02

V centre mesta Rostov na Done horí 25 obytných domov. Miestne orgány vyhlásili výnimočný stav z dôvodu požiaru, informovala agentúra TASS.

Tesco

Tesco otvorilo pri Galante najväčšie distribučné centrum v strednej Európe

21.08.2017 16:49

Svoje najväčšie distribučné centrum v strednej Európe otvorila spoločnosť Tesco v logistickom parku v obci Gáň pri Galante.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 4
Celková čítanosť: 3902x
Priemerná čítanosť článkov: 976x

Autor blogu

Kategórie